¡Updated maps of all places and subjects of the world!
Shares and uses information from other users.

Wandelroute Hakenberg

Wandelroute Hakenberg

Created by ivnoldenzaal on 05/07/2015
Updated on 05/07/2015
Public map
Streets
Satellite
Hybrid
Physical
Mapnik
Cycle map
Original
Midnight Commander
Red Alert
Streets
Satellite
Hybrid
white
Elements
About this map: 

De Hakenberg is één van de vier 'bergen' van de Oldenzaalse stuwwal. De andere zijn de Paasberg, de Austieberg en de Tankenberg. Het is een golvend hoevenlandschap waarin bossen, weilanden en akkers elkaar afwisselen. Op het ene moment loop je in een weelderig bos dat niet zou misstaan in de film Lord Of The Rings, op het andere moment kijk je over velden met op de achtergrond een imposante hoeve. Spechten, buizerds, hazen, fazanten, eekhoorns, reeen, zelfs marters kun je spotten, als je niet teveel lawaai maakt en op het juiste tijdstip komt. Voor liefhebbers van wilde planten valt er in op elk tijdstip wat te beleven.

In de natte periodes kan het erg modderig zijn. Niet alle paden zijn toegankelijk voor rolstoelen. Na zware regenval kunnen de bospaden op de helling onverwachte gaten vertonen. Uiteraard kan er in het bos een tak naar beneden komen en is er een kans om een teek op te lopen. Wees dus voorzichtig, neem vooral een verrekijker mee en geniet!

Geologische achtergrondinformatie:
Het golvende Twentse landschap is ontstaan tijdens het Tertiair, een tijdvak dat begon 65 miljoen jaar geleden en eindigde 2,5 miljoen jaar geleden, toen het Kwartair begon waarin we nu nog leven. Gedurende het Tertiair lag het huidige Twente in de zee en de bodem bestond uit een dikke laag zeeklei. In het begin van het Kwartair, een periode die het Pleistoceen wordt genoemd, waren er zes ijstijden die de zeeklei bedekten met zand en grind. Tijdens de één na laatste ijstijd (200.000 jaar geleden) kwamen de gletsjers helemaal tot hier. Deze enorme ijswals (200 meter hoog) drukte de bodem voor zich uit en zo ontstonden de heuvelrijen. De zware zeeklei kwam hierbij weer aan het oppervlak. De laatste ijstijd bracht weer zand, een deklaag van zo'n 80 cm.
Meer informatie vind je in Museum Natura Docet in Denekamp

Comentarios

There are no comments yet. Be the first to participate
Leave your comment
To leave a comment you must be a register user
Already a member?
Don't have an account yet?
Are you new at Ikimap?

Outros mapas deste usuario